Petra Tajemstvi starovekeho skalniho mesta

Petra – Tajemství starověkého skalního města

1. Petra – Tajemství starověkého skalního města

1. Petra – Tajemství starověkého skalního města

Petra, jedno z nejslavnějších míst v Jordánsku, je starověké skalní město, které je známé svými úžasnými skalními řezy a archeologickými poklady. Navštivte skalní hrobky, chrámy, divadlo a klášter Ad-Deir. Nezapomeňte se projít úzkým kaňonem Siq, který vás zavede až k nejslavnější stavbě Petry – Al-Khazneh, Nebeskému schodům, které se zjevují uprostřed skalnatého prostředí.

2. Poušť Wadi Rum

Wadi Rum, často nazývaná „Měsíční poušť“, je fantastické skalnaté území, které přitahuje návštěvníky svou jedinečnou krajinou. Prozkoumejte červený písek pouště, vysoké pískovcové stěny a skalní oblouky. Nejlepší způsob, jak poznat Wadi Rum, je výlet na velbloudech nebo autentické pouštní safari.

3. Mrtvé moře

Mrtvé moře je jedním z nejznámějších přírodních divů Jordánska. Toto nejníže položené místo na Zemi nabízí jedinečný zážitek plavání v super-slavné vodě. Díky vysoké hladině soli se člověk na hladině Mrtvého moře udrží bez plavání.

4. Jerash

Starověké město Jerash je považováno za jedno z nejlépe zachovaných římských měst na světě. Projděte se po mnoha památkách, jako jsou chrámy, divadla, fóra a oblouky. Každý rok se zde konají hudební a divadelní festivaly, které přitahují návštěvníky ze všech koutů světa.

5. Hrad Ajloun

Ajlounský hrad je středověká pevnost postavená na vrcholu kopce. Nabízí výhled na okolní zelené lesy a malebnou krajinu Severního Jordánska. Pro milovníky historie a architektury je toto místo určitě must-see.

6. Přírodní rezervace Dana

Přírodní rezervace Dana je ideálním místem pro turisty, kteří milují pěší turistiku a pozorování ptáků. Tato rezervace je domovem pro mnoho ohrožených druhů zvířat a rostlin, které čekají na objevení.

7. Aqaba

Aqaba je oblíbeným cílem pro milovníky potápění a šnorchlování. Město nabízí křišťálově čisté vody Rudého moře a úžasný podvodní život. Okoukněte takzvané „město pod vodou“ s korálovými útesy a různými mořskými tvory.

8. Ammán

Hlavní město Jordánska nabízí směs historie a moderního života. Projděte se po starém městě, návštěvní skalní chrám, divadlo a muzea. Ammán je také skvělým místem pro milovníky kulinářských zážitků s mnoha restauracemi nabízejícími tradiční jídla.

9. Um Qais

Um Qais, bývalé starověké město Gadara, je známé svými rozsáhlými ruinami a úžasnými výhledy na Genezaretské jezero a Golanské výšiny. Procházka po městě vás vtáhne do historie a zanechá vám nezapomenutelné obrazy.

10. Přírodní rezervace v údolí Mújib

Přírodní rezervace v údolí Mújib, známá také jako „Grand Canyon Jordánska“, je rájem pro milovníky outdoorových aktivit. Podnikněte trek po kaňonu nebo si vychutnejte vodní překážky, jako jsou vodopády a bazény. Pro dobrodruhy toto místo nabízí vzrušující zážitky.

Nejčastější dotazy turistů

1. Jaká je nejlepší doba na návštěvu Jordánska?
Nejlepší čas na návštěvu Jordánska je na jaře (březen – květen) nebo na podzim (září – listopad), kdy je počasí příjemné a teploty jsou ideální pro prohlídky a outdoorové aktivity.

2. Jaká je správná kultura a etiketa, kterou by měli turisté respektovat v Jordánsku?
V Jordánsku se ujistěte, že máte na sobě respektující a skromné oblečení, zejména při návštěvě historických a náboženských míst. Také je důležité respektovat místní zvyklosti a tradice.

3. Můžu cestovat samostatně po Jordánsku, nebo je lepší si najmout průvodce?
Samostatné cestování po Jordánsku je možné a poměrně bezpečné. Navštívit Petru a Wadi Rum můžete také s průvodcem, pokud máte zájem získat hlubší znalosti o historii a kultuře míst.

Itineráře

(3-denní itinerář)

(7-denní itinerář)

(14-denní itinerář)

Seznam míst

Petra (30.3223, 35.4511)

Poušť Wadi Rum (29.5833, 35.4167)

Mrtvé moře (31.5, 35.8333)

Jerash (32.2772, 35.8872)

Hrad Ajloun (32.3333, 35.7417)

Přírodní rezervace Dana (30.75, 35.6667)

Aqaba (29.5167, 35.0333)

Ammán (31.9556, 35.9456)

Um Qais (32.6848, 35.5783)

Přírodní rezervace v údolí Mújib (31.5833, 35.6)