Gdansk 14 denni itinerar

Gdaňsk – 14 denní itinerář

Den 1

Příjezd do Gdaňsku, ubytování v hotelu a procházka historickým centrem města. Navštivte Długi Targ (Dlouhý trh) s krásnými historickými budovami a Neptunovou fontánou.

Den 2

Ráno navštivte Muzeum Druhé světové války a poté se vydejte do starého přístavu, kde si můžete prohlédnout Fulva, repliku obchodní lodi z 17. století.

Den 3

Odpoledne se projděte po Górnym Mieście (Horním Městě) a navštivte kostel Panny Marie a kostel sv. Mikuláše. Odpočiňte si v jedné z místních kaváren a ochutnejte tradiční polské dezerty.

Den 4

Výlet do nedalekého Sopotu, kde si můžete užít pobřeží Baltského moře a procházku po molo. Večer se vraťte do Gdaňsku a ochutnejte rybí speciality v jedné z místních restaurací.

Den 5

Navštivte Muzeum Gdaňského pobřežního obranného pásu a prozkoumejte historii města jako významného přístavu. Poté se vydejte do Mariánského kostela, jednoho z největších cihlových kostelů na světě.

Den 6

Dopoledne si prohlédněte zámek Królewski (Královský zámek) a královské komnaty. Odpoledne relaxujte v Parku Oliwském a navštivte Oliwskou katedrálu s unikátním varhanovým koncertem.

Den 7

Výlet do malé rybářské vesnice Hel na poloostrově Hel. Prozkoumejte místní trhy s čerstvými rybami a ochutnejte slavné Hel kavárenské dortíky.

Den 8

Návštěva Muzea Solidarity, které připomíná boj polských dělníků za demokracii. Procházka po Gdaňsku a návštěva místních obchodů se suvenýry.

Den 9

Výlet do města Malbork, kde si můžete prohlédnout hrad Malbork, bývalé sídlo řádu německých rytířů. Poznání historie středověkých bojovníků a procházka po opevněných zdech.

Den 10

Relaxace na pláži Stogi Beach a koupání v Baltském moři. Večer ochutnejte tradiční polskou kuchyni v jedné z místních restaurací.

Den 11

Návštěva Muzea Gdaňské loděnice a prohlídka repliky lodi Sołdek, první polské lodě vyrobené v poválečném období. Procházka po pobřeží a večeře v místní restauraci s výhledem na moře.

Den 12

Výlet do Gdaňského ZOO, kde si můžete prohlédnout místní druhy zvířat a exotické rostliny. Odpoledne návštěva Muzea Gdaňského Židovského muzea a prohlídka synagogy.

Den 13

Poslední den ve městě si můžete užít volného času pro nákupy suvenýrů nebo další procházky po památkách města. Večer se najezte ve vyhlášené restauraci a vychutnejte si tradiční polské pivo.

Den 14

Odjezd z Gdaňsku a zpáteční cesta domů.

Nejčastější dotazy turistů:

1. Jak se dostanu z letiště do centra Gdaňsku?

Z letiště je možné využít místní taxislužby nebo veřejnou dopravu – autobusy a vlaky, které vás dostanou do centra města za přijatelnou cenu.

2. Je vhodné platit kartou nebo měnou?

V Gdaňsku je možné platit jak kartou, tak měnou – polskými zlotými. V některých místech je ale platba kartou omezená, proto si raději vezměte i nějaké hotovost.

3. Jaké je počasí v Gdaňsku v daném období?

Počasí v Gdaňsku je typicky závislé na ročním období. V létě můžete očekávat teplé a slunečné dny, zatímco v zimě se můžete setkat s chladnými teplotami a sněhovými srážkami.

4. Jak dlouho trvá prohlídka hradu Malbork?

Prohlídka hradu Malbork může trvat přibližně 2-3 hodiny v závislosti na zájmu návštěvníka o historii a architekturu.

5. Kde se nachází nejlepší restaurace v Gdaňsku?

V Gdaňsku můžete najít mnoho skvělých restaurací, které podávají tradiční polská jídla, jako například Pierogi (plněné knedlíčky) nebo Bigos (zelný guláš). Doporučené restaurace jsou Restauracja Mandu, Pierogowy Dworek a Gdańska Restaurant.

Seznam míst: